Domaine des Sables Verts
Het echtpaar Hervé en Caroline Maligne ontmoetten elkaar tijdens hun studie in Bordeaux. Caroline werkte een aantal jaren bij Chateau Lamothe in Bordeaux, terwijl Hervé wijn maakte in Saint-Emilion bij château Jean-Faure, in Bourgondië bij domaine Decelle & Fils en in de Roussillon bij Mas Amiel.
Het jonge koppel greep eind 2018 de kans om een domein van 16 hectare te kopen in het hart van de Saumur-Champigny appellatie. Het domein ligt in het dorp Varrains en is verdeeld over 33 percelen, met wijngaarden van een gemiddelde leeftijd van 40 jaar. Het domein bestaat uit 15 hectare cabernet franc en 1 hectare chenin blanc. Om de aankoop van het domein te helpen financieren, wordt ongeveer de helft van de jaarlijkse cabernet franc productie verkocht aan de coöperatie. De naam ‘Sables Verts’, of ‘groen zand’, komt van het groenachtige zand dat aanwezig is in veel van de topwijngaarden van Saumur-Champigny, dat vermengd is met klei- en kalksteen.
In de wijngaarden werken Caroline en Hervé zo natuurlijk mogelijk. Ze hebben de HVE-certificering, Haute Valeur Environnementale, al vanaf de eerste oogst en zijn bezig naar een volledige biologische certificering. Alle druiven worden met de hand geoogst en met behulp van de zwaartekracht in hun oude ondergrondse kelder gedaan, die diep in het kalkstenen tufsteengesteente is gegraven. De gisting vindt spontaan plaats, met alleen de natuurlijk voorkomende inheemse gisten. Afgezien van een kleine hoeveelheid sulfiet net voor het bottelen worden er geen additieven gebruikt bij de vinificatie.
Het assortiment bestaat uit twee instapwijnen en vier parcellaire wijnen.
Caroline en Hervé zijn ambitieuze jonge wijnbouwers en nog relatief nieuw in de regio, het is spannend om te bedenken waar dit ‘Domaine des Sables Verts’ over vijf, tien, twintig jaar zal staan. Naarmate het echtpaar de sterke punten van hun vele terroirs leert kennen en hun aanpak in de kelder blijft aanscherpen, zijn onze verwachtingen groot.